Zdravi savjeti za svako desetljeće

Usvajanje zdravih navike što ranije može pomoći u suzbijanju mnogih dobno povezanih zdravstvenih problema. Ovo su neki temeljni savjeti za svako desetljeće.

2 savjeta za 20-te:​

 1. Budite aktivni 30 minuta na dan kako bi razvili naviku za cijeli život. Redovito vježbanje u sadašnjosti je odličan način da se spriječe ozbiljni zdravstveni problemi kao što su bolesti srca i dijabetes u budućnosti.

 2. Jeste li shvatili da kosti gube svoju gustoću u srednjim dvadesetima? Zato spustite svoj pametni telefon, ustanite i krenite! Plešite! Preskačite uže! Trčite! Vježbe su ključni faktor za izbjegavanje osteoporoze kasnije u životu.

3 savjeta za 30-te:​

 1. Budite sigurni da dovoljno jedete, spavate i redovito vježbate. Osjećate da ste u gužvi s vremenom? Velike su šanse da sve više radite na poslu i kod kuće. Ali ovo nije vrijeme da smanjite brigu o Vašem zdravlju.

 2. Štedite za mirovinu? Usvojite isti stav i za dugoročno zdravlje. Baš kao i financijski savjetnik koji provjerava da li stavljate dovoljno novaca u banku, fizioterapeut može provjeriti Vaše trenutne slabosti i iznjeti plan kako da povećate psihofizičku snagu u budućnosti.

 3. Testirajte svoje granice! Mnogi se u svojim tridesetima prepuste brojnim izazovima kao što su planinarenje, vožnja biciklom ili različite utrke s preprekama. Takve aktivnosti su odlične da ostanete motivirani i aktivni. Ali budite i oprezni. Polako uđite u nove rutine i dopustite svojem tijelu da se prilagodi na nove stresove koji bi mogli dovesti do ozljeda.

4 savjeta za 40-te​:

 1. Ustanite za svoje zdravlje! Neki neaktivni znanstvenici vjeruju da dugotrajno sjedenje nanosi toliko štete na Vaše zdravlje da niti vježbanje ne poništava sve negativne učinke sjedenja. Tako da ustanite iz sjedećeg položaja barem jednom na sat vremena, a ako je moguće i više puta.

 2. To je vrijeme za promjenu! Da li Vaše rutinske vježbe uključuju aerobne vježbe, vježbe snage i fleksibilnosti? Ako ne, neka fizioterapeut napravi procjenu i preporuke za sigurno rješavanje područja koje ste odbacili.

 3. Žene koje imaju problema sa zadržavanjem mokraće nakon poroda trebaju znati da je takva inkontinencija česta, ali nije normalna. To je moguće liječiti! Pronađite fizioterapeuta koji je specijaliziran za zdravlje žena.

 4. Nemojte se ponašati da možete „preko brda“. Naravno, bol se može povećati u četrdesetima, no, to nije razlog da morate živjeti sa time. Učinite nešto u vezi toga. Fizioterapeuti često mogu liječiti Vaše bolove, bez potrebe za kirurškim zahvatima ili korištenjem lijekova protiv bolova. Što čekate?

5 savjeta za 50-te​:

 1. Upoznajte svijet i vježbajte! Putovanja zbog posla ili zadovoljstva ne bi trebala ugroziti Vaše zdrave navike. Fizioterapeut može predložiti vježbe koje možete učiniti u pokretu, bilo gdje.

 2. Učvrsnite za zdravlje kostiju! Menopauza pridonosi povećanju gubitna gustoće kostiju, čineći Vaše kosti krhkijima i sklonijima lomljenju. Što ste stariji, važnije postaje da primite dovoljnu količinu kalcija i vitamina D, te da izvodite vježbe otperećenja 30-60 minuta barem 3 puta tjedno.

 3. Oponašajte plamenca (pticu)! Ako ne možete stajati na jednoj nozi 5-10 sekundi, to je znak da Vaš balans treba hitno poboljšanje. Ne dopustite da pad bude poziv za buđenje!

 4. Budite aktivni svaki dan! Što ste stariji, to važnije postaje biti predostrožan za svoje zdravlje. Svaki tjedan preporuča se 2 i pol sata umjerene aerobne aktivnosti, 1 i pol sata intenzivnijeg vježbanja ili ekvivalentne kombinacije obje aktivnosti. Najbolje da se za tjelesnu aktivnost zalažete svaki dan.

 5. Potražite drugo mišljenje! Osobe u pedesetima doživljavaju prve veće znakove starenja. Ako ste pokušali upravljati svojim zdravljem na svoj način, sada je vrijeme da se skinete s interneta i stanete ispred fizioterapeuta, koji može pružiti stručnu procjenu Vašeg zdravlja što će biti ključ za održavanje neovisnosti.

6 savjeta za 60-te i nadalje​:

 1. Smanjite pritisak! Redovita tjelesna aktivnost je važnija nego ikad, ali ako se javljaju bolovi koji onemogućuju hodanje ili trčanje, premjestite neke vježbe u bazen gdje možete vježbati s manje udaranja. (Oh, i posjetite fizioterapeuta u vezi tih bolova!)

 2. Poboljšajte balans! Jedna trećina osoba starijih od 65 godina vjerojatno će doživjeti pad svake godine, a ti padovi dovode do brojnih hospitalizacija. Budite proaktivni. Posjetite fizioterapeuta za procjenu ravnoteže i izradu individualnih programa za poboljšanje.

 3. Održite svoje mentalno zdravlje pomoću tjelesne aktivnosti! Kod osoba koje su fizički aktivne, čak i kasnije u životu, manje je vjerojatno da se razviju problemi sa memorijom ili da obole od Alzheimerove bolesti.

 4. Održite svoj intenzitet! Istraživanja pokazuju da ljudi u 60-ima, 70-ima, pa čak i 80-ima i stariji mogu povećati snagu i fizičke funkcije, što je povezano s poboljšanjem zdravlja i kvalitete života. Ali to se ne može dogoditi ako Vaša tjelesna aktivnost nije dovoljnog intenziteta da se proizvede povećanje mišićne snage. Nemojte to učiniti sami. Fizioterapeut može propisati dozu vježbanja dovoljnu za generiranje rezultata.

 5. Borite se za 60 minuta! Postavite cilj da budete fizički aktivni 60 minuta na dan. Ne morate to učiniti u komadu, račujanu se i 10 minutni koraci.

 6. Udružite se! Ako ste u mirovini, najbolji način da ostanete u blizini dugogodišnjih kolega su zajedničke šetnje. Bez obzira na aktivnost, radite stvari kao tim, to će Vas održati odgovornima i pružiti socijalnu interakciju.