6 vježbi ravnoteže za kod kuće

Opasni padovi sve su uobičajeni u ljudi iznad 65 godina starosti, a mogu dovesti do teških ozljeda. Izvođenje sigurnih vježbi kod kuće može pomoći u ojačavanju donjeg dijela tijela kako bi se smanjio rizik od pada.

Sljedećih 6 jednostavnih vježbi možete raditi kod kuće. Uvijek prvo zatražite savjet od fizioterapeutom ili svojeg liječnika prije početka programa vježbanja.

1. MARŠIRANJE

Stojte mirno i počnite marširati polagano na mjestu 20-30 sekundi. Kada postane lakše, izazovite ravnotežu i promijenite površinu na kojoj marširate: drvena površina, tepih, jastuk, trava, itd.

2. TRI LOW KICKA

Stojeći na jednoj nozi (noga mora biti lagano savijena, ne smije biti zaključano koljeno u punoj ekstenziji) premjestite drugu nogu ispred tijela (noga neka bude što ravnija), a zatim u stranu, a zatim iza tijela. Izvodite vježbu 10 puta sa svakom nogom.

3. ŠETNJA U STRANU

Šetnja u stranu u jednom smjeru (nožni prsti moraju gledati naprijed). Napravite 10 koraka u jednom smjeru, a zatim se vratite u drugom smjeru. Ako je potrebna dodatna sigurnost vježbajte uz zid s rukama na površini. Kada postane lakše, stavite gumenu traku između gležnjeva radi većeg otpora.

4. STOJ NA JEDNOJ NOZI

Stojte na jednoj nozi dok god ste u mogućnosti, ili do 30 sekundi. Pokušajte to učiniti 3-5 puta na svakoj nozi. Kada postane lakše, izazovite ravnotežu obavljajući i druge poslove dok stojite na jednoj nozi, kao što su pranje zubi, pričanje na telefon, itd.

5. SJEDNI-USTANI

Ustanite iz stolice bez da se pogurate rukama. Ako je to teško u početku, koristite čvrstu podlogu (staviti na stolicu) kako bi sjedili što više. Ponovite vježbu 10 puta.

6. HOD NA ŽICI

Stavite jednu nogu neposredno ispred druge, tako da peta prednjeg stopala dodiruje prste druge noge. Održavajte taj položaju dok god ste u mogućnosti, ili do 30 sekundi. Kada postane lakše, pokušajte napraviti nekoliko koraka u takvom formatu, kao da hodate na žici. Ne zaboravite koristiti nešto za držanje u slučaju potrebe za sigurnošću.

Ne zaboravite, Cerebellum centar može pomoći na tom putu, savjetovati Vas o pravilnom vježbanju, aktivnostima koje najbolje odgovaraju Vašim potrebama ili zdravstvenoj problematici, jedino što morate je naručiti se na pregled i konzultacije fizioterapeuta.