Fizioterapeut kao putokaz - TENDINITIS rotatorne manšete

Poremećaji rotatorne manšete i tkiva oko nje najčešći su uzroci bolova u ramenu kod osoba starijih od 40 godina. Tendinitis rotatorne manšete javlja se kada je tetiva ramena (snop vlakana koja povezuje mišiće s kosti) nadražena i postaje upaljena. Uz nastavak iritacije, tetiva se može početi raspadati, uzrokujući tendinozu - kronično, dugotrajno stanje. Ljudi koji izvode ponavljajuće pokrete ruku, kao što su dizači utega, bacaći koplja, radnici najviše su izloženi riziku razvoja tendinitisa. Loše držanje također može doprinijeti njegovom razvoju. Fizioterapeut Vam može pomoći u prepoznavanju i ispravljanju čimbenika rizika za tendinitis rotatorne manšete i pomoći da smanjite bol, a poboljšavate pokret i snagu ramena.

Što je tendinitis rotatorne mašete?

Mišići rotatorne manšete je skupina od 4 mišića koji povezuju humerus (kost nadlaktice) i skapulu (lopatica). Mišići sudjeluju u podizanju, rotiranju i stabiliziranju gornjeg dijela ruke. Tetiva je snop vlakana koji povezuju mišiće s kostima. Tendinitis rotatorne manšete javlja se kada se tetiva spojena s mišićima upali i nadražuje. To može biti uzrokovano:

 • LOŠA POSTURA - kao što su zaobljena ramena uzrokovana dugotrajnim radom za računalom

 • PONAVLJAJUĆI POKRETI RUKU - poput onih koje izvodi frizeri, slikari, dizači utega itd

 • UKOČENOST MIŠIĆA I TKIVA oko ramenog zgloba

 • SLABOST I NAURAVNOTEŽENOST MIŠIĆA u području ramena

 • KOŠTANE PATOLOGIJE RAMENA - koje uzrokuju da tetive postanu stegnute (impingement sindrom ramena)

Kako se osjeća?

Tendinitis rotatorne manšete karakterizira se kao bol u području ramena koja se može pojaviti postupno ili početi prilično iznenada. Bol se javlja u području ramena i ponekad zrači u nadlakticu. Obično ne zrači dalje od područja lakta. Kod mirovanja bol može nestati ili se javlja blage, dosadna bol; međutim, s određenim pokretima ramena mogu se javiti umjereni ili jaki bolovi, kao kod pričvršćivanja sigurnosnog pojasa u autu može biti vrlo bolno, kao i pokreti ruku iznad glave, kao što su bacanje, plivanje, spremanje stvari u ormar ili češljanje kose. Bol se može pogoršati noću, ko pokreta u snu ili spavanja na bolnoj strani. Može se primjetiti slabost prilikom dizanja, držanje teških tanjura ili uzimanje posude iz pećnice može postati teško.

Kako se dijagnosticira?

Fizioterapeut će izvršiti procjenu i postaviti pitanja o boli i drugim simptomima koje osjećate. Terapeut može izvesti testove za snagu i kretnje ramena, pitati o dnevnim aktivnostima i hobijima, ocijeniti posturu i provjeriti nuspojave mišića i slabost koja se mogu pojaviti između ramena i skapularnih mišića. Laganim dodirima na određenim područjima fizipteraeut može procjeniti je li tetiva ili više tetiva upaljeno. Fizioterapeut Vas može uputiti Vašem liječniku da se savjetujete o daljnjoj obradi, kao npr. RTG ili UZV ramena.

Kako fizioterapeut može pomoći?

Važno je krenuti s pravilnim tretmanom za tendinitis na vrijeme. Degenerirana tetiva koja se ne liječi može se početi sužavati i uzrokovati ozbiljnije stanje. Fizikalna terapija može biti vrlo uspješna u liječenju akutnog ili kroničnog tendinitisa i impingement sindroma ramena. Zajedno s fizioterapeutom potrebno je osmisliti plan liječenja koji je specifičan za Vaše stanje i ciljeve. Vaš individualni program liječenja može uključivati:

 • SMANJENJE BOLOVA - fizioterapeut će pomoći identificirati i izbjeći bolne pokrete kako bi se upaljena tetiva mogla izliječiti. Mogu se primjeniti fizikalne procedure kao što su krioterapija, elektroterapija, ultrazvuk itd.

 • MANUALNA TERAPIJA - fizipterapeut koristi spacijalne manualne tehnike, nježne kretnje zgloba, masažu mekog tkiva i rastezanja ramena da se rame vrati u skladni rad sa skapulom

 • VJEŽBE U RASPONU POKRETA - fizioterapeut Vas mora naučiti vježbe koje će pomoći da radite pravilne pokrete ramena, tako da se možete vratiti što prije na kretnje kao što je npr. dizanje predmeta

 • VJEŽBE JAČANJA - fizioterapeut će odrediti koje su vježbe jačanja odgovarajuće, ovisno o specifičnom stanju. Možete koristiti utege, loptice, rastezljive trake i druge vrste sportskih rekvizita kako biste izazvali slabije mišiće.

 • EDUKACIJA PACIJENTA - edukacija je važan dio rehabilitacije. Na primjer, kada se ramena naginju naprijed dok radite za računalom, tetive na prednjem dijelu ramena mogu se stegnuti. Fizioterapeut može predložiti prilagodbe radne jedinice i radnih navika. Programa i edukacija za kućno vježbanje rotatorne manšete jedna je od najvažnijih stavki nakon završetka formalne fizikalne terapije.

 • FUNKCIONALNOST - kako se simptomi poboljšavaju, fizioterapeut će pomoći da se vratite na prethodnu razinu funkcije koja može uključivati ​​kućanske poslove, dužnosti na poslu i aktivnosti povezane sa sportom. Funkcionalna obuka može uključivati ​​podizanje predmeta ili bacanje lopte pomoću odgovarajuće mehanike ramena. Zajedno s fizioterapeutom odlučiti ćete o svojim ciljevima i vratiti se na prethodnu razinu djelovanja što je prije moguće.

Kako bi oporavak učinili još bržim i efikasnijim, u rehabilitacijskom procesu liječenja tendinitisa rotatorne manšete u Cerebellum centru koristimo specijalne tehnike kao što su Medical Flossing ili Dry needling te najmoderniju medicinsku tehnologiju kao što je Indiba® Activ.