Fizioterapeut kao putokaz - SKOLIOZA

Skolioza je stanje koje utječe na normalan oblik kralježnice, rezultira se promjenama u posturi. Glavni simptomi skolioze su postranično iskrivljenje kralježnice s rotacijom kralježaka oko uzdužne osi i torzijom kralježnice. Ovo stanje može se pojaviti u bilo koje doba tijekom životnog vijeka, ali je češće detektirana tijekom adolescencije. Skolioza utječe na 2 do 3 % opće populacije, a češće se javlja kod žena nego muškaraca. Skolioza se javlja u rasponu od blagih do teških slučajeva, koji zahtijevaju različite tretmane. Teški slučajevi mogu zahtijevati operaciju. Skoliozom se najbolje upravlja timskim pristupom koji uključuje obitelj, ortopeda i fizioterapeuta.

Na RTG snimki kralježnica može izgledati kao da ima "S" ili "C" oblik. Jačina iskrivljenosti kralježnice određuje se mjerenjem kuta zakrivljenosti, koji se naziva Cobbov kut. Mora biti prisutno minimalno 10 stupnjeva iskrivljenosti da se dijagnosticira skolioza.

 • do 30 stupnjeva Cobbovog kuta dozvoljava se slobodniji režim liječenja. Preporučuje se intezivno vježbanje, bavljenje sportom osobito plivanje, koriste se elektrostimulatori i slično

 • od 30-50 stupnjeva Cobbovog kuta zahtjeva iznimno vježbanje no i uključenje steznika (Milwaukee) koji se nosi kako bi se i fizički djelovalo na ispravljanje kralježnice

 • skolioza kod koje kut prelazi 50 stupnjeva po Cobbu najčešće zahtjeva operativno liječenje

Kako se osjeća?

Skoliozno stanje je obično bezbolno stanje, ali može se, s obzirom na abnormalnu zakrivljenost, javljati bol u okolnim mišićima i zglobovima. Te promjene mogu utjecati na obrasce kretanja i držanja što uzrokuje iritacije i bol. Mišići koji obično podržavaju kralježnicu mogu postati neuravnoteženi i to dovodi do gubitka snage i fleksibilnosti. Osoba sa skoliozom može primijetiti:

 • Neujednačenu visinu ramena

 • Neujednačenu visini kukova

 • Neujednačenu liniju struka

 • Opći osjećaj da se dvije strane tijela ne podudaraju

 • Bolove u okolici kralježnice, uključujući i ramena, zdjelicu i kukove

 • Bolove u određenom pokretu ili aktivnosti

Primarni cilj fizikalne terapije je da se identificiraju stanja poput skolioze, da se pomogne pojedincu uspostaviti i održavati pokretljivost tako da oni mogu djelovati na vlastiti maksimum i tako poboljšati svoju kvalitetu života.

Kako fizioterapeut može pomoći?

Različite mogućnosti liječenja skolioze uključuju fizikalnu terapiju, nošenje steznika te kirurški zahvat. Određivanje najbolje vrste liječenja temelji se na vrsti i stupnju skolioze, dobi pacijenta.

Fizioterapeut može pružiti njegu za vrijeme bilo koje od faza liječenja, uključujući i postoperacijsku rehabilitaciju. Fizioterapeut će procijeniti držanje tijela i obrasce pokreta cijelog tijela, uz napomenu bilo kakvih ograničenja uzrokovanih promjenama u kralježnici te adresirati ostale simptome kao što su bolovi i mišićna neuravnoteženost. Razviti će individualizirani plan prilagođen vrsti i stupnju skolioze kao i ciljevima pacijenta, dok liječnik obiteljske medicine ili specijalist mora pozorno pratiti napredak i tok rehabilitacije.

Fizioterapija može uključivati:

 • Vježbe za raspon pokreta. Fizioterapeut će dizajnirati nježnu paletu programa liječenja pokreta kako bi se spriječilo ograničenje ili povećao tjelesni raspon pokreta, ako su prisutna ograničenja kod kretanja.

 • Vježbe snage. Fizioterapeut će dizajnirati program za jačanje svih mišića oko kralježnice ili u drugim dijelovima tijela koji su oslabljeni zbog promjene položaja kralježnice, kao što su kukovi, ramena, pa čak i glava i noge.

 • Manualnu terapiju. Fizioterapeut lagano vraća pokretljivost zglobova i mišića koji su mogli postati ograničeni zbog skolioze. Svojim rukama mogu voditi i obnoviti obrasce pokreta.

 • Fizikalne procedure. Nekoliko dodatnih tretmana, kao što toplinska terapija, elektroterapija, elektrostimulacija ili ultrazvuk, mogu pomoći u postizanju ciljeva fizikalne terapije.

 • Funkcionalni trening. Fizioterapeut je stručnjak u procjeni obrasca pokreta, pruža edukaciju o pravilnim obrascima pokreta i trenira tijelo za optimalan pokret.

 • Edukaciju. Fizioterapeut pruža informacije o skoliozi i njezinom učinku na tijelo i pokret.

Uzroci skolioze

Liječnici ne znaju što točno uzrokuje različite tipove skolioze, iako se čini da uključuje nasljedne faktore jer se često pojavljuje u obitelji. Manje uobičajene vrste skolioze uzrokovane su:

 • Cerebralnom paralizom, mišićnom distrofijom i sličnim poremećajima

 • Nedostatcima kod rođenja

 • Ozljedama ili infekcijama kralježnice