Sindrom smrznutog ramena

Sindrom smrznutog ramena (ukrućeno rame, adhezivni kapsulitis) je stanje bolnog i oslabljenog ramena, uz izrazito smanjenje normalnog opsega pokreta, koje pogađa 2 do 5 posto populacije. Stvarni uzrok je stvar za raspravu. Neki vjeruju da je uzrokovana upalom ili autoimune reakcije, gdje tijelo pokreće "napad" protiv vlastitih tvari i tkiva. Drugi mogući uzroci su:

  • Reakcije nakon ozljede ili operacije

  • Bol uzrokovana iz drugih izvora - kao što su artritis, bursitis, tendinitis - što je uzrokovalo mirovanje ramena

  • Imobilizacija ruku, u povezu nakon operacije ili frakture

Međutim, često ne postoji poznati razlog za pojavu adhezivnog kapsulitisa.

Kako se osjeća?

Kod većine ljudi bol se s vremenom povećava, a zatim se gubi i raspon pokreta. Stanje može prolaziti kroz četiri faze, koje mogu trajati različito. U prosjeku može trajati i do dvije godine:

Faza 1 - "Pre-freezing" Tijekom ove faze, teško se može identificirati problem kao smrznuto rame. Simptomi obično traju 1 do 3 mjeseca i sve su gori. Javlja se bol kod aktivnog i pasivnog pokreta. Bol obično miruje kad ne koristite rame, ali se povećava i postaje "oštra" kod kretnji. U tom periodu počinje se gubiti pokret kako bi se rame zaštitilo. Gubitak pokreta je najviše u vanjskoj rotaciji, no možda će se početi gubiti i prilikom podizanja ruku ili kod unutarnje rotacije. Bolovi se javljaju tokom dana i noći.

Faza 2 - "Freezing" Simptomi traju od 3 do 9 mjeseci, najvjerojatnije se sa progresivnim gubitkom pokreta ramena i povećava bol (osobito noću). Rame još ima raspon pokreta, ali je ograničeno, bolno je i ukočeno.

Faza 3 - "Frozen" Simptomi traju od 9 do 14 mjeseci, a raspon pokreta ramena uvelike je smanjen. U prvom dijelu ove faze, još uvijek postoji znatna količina boli. Međutim, pred kraj ove faze bol se smanjuje.

Faza 4 - "Defrosting"

Simptomi traju 12 do 15 mjeseci, a tu je i veliki pad boli, osobito noću. Još uvijek je ograničen raspon pokreta, a sposobnost za dovršetak dnevnih aktivnosti koje uključuju podizanje ruku iznad glave poboljšava se velikom brzinom.

Često, fizioterapeut ne vidi pacijenta sa smrznutim ramenom sve dok nije u drugoj fazi ili ranoj trećoj fazi. Obavlja se temeljita procjena, uključujući i pregled zdravstvene povijesti, kako bi se isključile druge dijagnoze. Terapeut će tražiti određeni uzorak u smanjenom opseg pokreta; a tipičan za smrznuto rame. Osim toga, u obzir će se uzeti i drugi uvjeti (kao što su dijabetes, poremećaji štitnjače, autoimune bolesti) koji su povezani sa smrznutim ramenom.

Kako fizioterapeut može pomoć?

Fizioterapeutu je ukupni cilj je vratiti pokret, tako da se mogu obavljati dnevne aktivnosti i životne uloge. Nakon što je u procesu evaluacije identificirana faza stanja, terapeut će stvoriti program vježbanja prilagođen potrebama pacijenta.

Faze 1 i 2 Fizioterapeut će pomoći u održavanju najvišeg raspona pokreta i pomoći će smanjiti bol. Može koristiti kombinaciju istezanje i manualnih tehnika kako bi povećao raspon pokreta. Terapeut također može odlučiti koristiti tretmane kao što su termoterapija ili krioterapija kako bi se mišići opustili prije drugih oblika liječenja.

Faza 3 U središtu liječenja će biti povratak pokreta, terapeut će koristiti agresivnije istezanje i manualne tehnike, uvesti će pacijenta u program vježbi za jačanje mišića, te koje vježbe može raditi i sam kod kuće.

Faza 4 U završnoj fazi, terapeut će se usredotočiti na povratak "normalne" mehanike ramena i povratka u svakodnevni život bez boli. I dalje će koristiti istezanja, vježbe snage, i razne manualne tehnike.

Lokalna primjena kortikosteroida u zglob ramena te primjena nesteroidnih antireumatika za ublaženje boli mogu biti od koristi, ovisno o stadiju bolesti. Ipak, najvažniju ulogu u liječenju sindroma smrznutog ramena ima uporna, dugotrajna i intenzivna fizikalna terapija uz nadzor fizioterapeuta i kod kuće.