Fizioterapeut kao putokaz - POREMEĆAJI RAVNOTEŽE

Poremećaji ravnoteže čine probleme kod održavanja stabilne i uspravne pozicije kod stajanja, hodanja, pa čak i sjedenja. Kod starije populacije veći je rizik od pojave poremećaja ravnoteže; 75% ljudi starijih od 70 godina imaju problema sa ravnotežom. Žene su sklonije za razvoj problema, iako je razlika među spolovima jako mala. Poremećaji ravnoteže povećati će se za gotovo 30% u osoba u dobi od 80 ili više godina. Fizioterapeut može izraditi individualizirane planove tjelesne aktivnost kako bi se poboljšala čvrstoća, stabilnost i pokretljivost osoba s takvim poremećajima.

Što su poremećaji ravnoteže?

Takvi poremećaji postoje kada pojedinac ima poteškoća u održavanju stabilnog i uspravnog položaja. Niz čimbenika može dovesti do problema ravnoteže, uključujući:

 • Slabost mišića

 • Krutost zglobova

 • Problemi unutarnjeg uha

 • Određeni lijekovi (kao lijekovi koji se prepisuju kod depresije ili visokog krvnog tlaka)

 • Nedostatak tjelesne aktivnosti i sjedilački način života

 • Starija životna dob

Poremećaje mogu uzrokovati i zdravstvena stanja, kao što su:

 • Moždani udar

 • Parkinsonova bolest

 • Multipla skleroza

 • Ozljede mozga

 • Artritis

 • Ozljede leđne moždine

 • Kognitivne bolesti

 • Dijabetes

Poremećaji ravnoteže nastaju kada jedan ili više od 4 sustava ne radi ispravno:

 • Vid

 • Unutarnje uho

 • Mišićni sustav

 • Svijest o vlastitom položaju tijela (propriocepcija)

Loš vid može biti posljedica starosti ili različitih bolesti oka. Problemi unutarnjeg uha, također se nazivaju vestibularni problemi, mogu se razviti iz traume, starenja, loše prehrane ili bolesti. Propriocepcija može postati narušena kao rezultat traume ili bolesti, npr. dijabetesa. Mišićna snaga i fleksibilnost može se smanjiti zbog nedostatka vježbe, sjedilačkog načina života, ili bolesti.

Mozak koordinira impulse iz oka, unutarnjeg uha, poziciji tijela i šalje signale mišićnom sustavu za kretnju ili podešavanje kako bi se održala ravnoteža. Ako jedno ili više osjetila ne šalje ispravne signale u mozak, ili ako mišićni sustav ne može provesti potrebne pokrete, osoba ne može biti u mogućnosti da zadrži ili ispravi ravnotežu.

Kakav je to osjećaj?

Osobe s poremećajima ravnoteže mogu doživljavati ljuljanje, zamagljenje vida, vrtoglavicu, padove. Kod nekih je osobe "statička" ravnoteža dobra ili obavljanje samo jednog zadatka ne predstavlja problem, "dinamički" poremećaji ravnoteže mogu postati očiti kad se osoba kreće ili pokušava učiniti više od 1 stvari u isto vrijeme (tj. hodanje, okretanje glave i razgovor s drugom osobom). Kada je dinamička ravnoteža narušena, često može izazvati padove i moguće ozljede.

Poremećaj ravnoteže može izazvati strahove za obavljanje jednostavni dnevnih aktivnosti. Kao rezultat toga, može doći do gubitka mišićne snage i takve osobe postanu krhke jer se izbjegavaju naporne ili izazovne pokrete. Osoba koja ima poremećaje ravnoteže može početi osjećati frustraciju i postati depresivna.

Ako prvo posjetite fizioterapeuta, on će provesti temeljitu procjenu koja uključuje i pregled povijesti bolesti. Postaviti će Vam detaljna pitanja o zdravstvenom stanju, npr.:

 • Koliko često se javljaju problemi s ravnotežom?

 • Što radite kada se pojave problemi s ravnotežom?

 • Da li su problemi javljaju češće u noći ili u zamračenoj prostoriji?

 • Da li imate osjećaj da se soba okreće ili se osjećate "van balansa"?

 • Koliko puta ste pali u posljednjih godinu dana?

 • Da li ste pretrpjeli ozljede zbog pada?

 • Da li ste promijenili ili ograničili dnevne aktivnosti zbog poremećaja u ravnoteži?

 • Uzimate li ikakve lijekove?

 • Imate li poteškoća s određenom aktivnošću u svakodnevnici?

 • Da li vježbate? Koliko tjedno i kakve vježbe?

 • Imate li ikakve druge zdravstvene probleme?

 • Jeste li pod nadzorom liječnika?

 • Koji su Vaši ciljevi?

Fizioterapeut će obaviti testove, kao što su testovi pokreta, snage, koordinacije, vizualnog praćenje i testovi ravnoteže, kako bi procijenio ukupnu fizičku sposobnost, a za druge preglede i pretrage može uputiti da se javite liječniku obiteljske medicine.

Kako fizikalna terapija može pomoći?

Fizikalna terapija nudi brojne mogućnosti za liječenje poremećaja ravnoteže, na temelju potreba svake osobe. Fizioterapeut procjenjuje više sustava u tijelu, uključujući mišiće, zglobove, osjet na koži i svijesti o položaju tijela (propriocepciju). Fizioterapeut je stručnjak u propisivanju aktivne tehnike kretanja i vježbi za poboljšanje tih sustava, uključujući jačanje, istezanje, vježbe propriocepcije.

Fizioterapeut može pomoći u liječenju poremećaja ravnoteže utvrđivanjem njegovog uzroka i projektiranjem individualnog programa terapije za rješavanje specifičnih potreba, uključujući i vježbe koje se mogu raditi kod kuće. Ciljevi su:

Smanjiti rizik od pada. Fizioterapeut će procijeniti problem kod obuće i opasnosti u domu koje povećavaju rizik od poremećaja ravnoteže ili pada. Opasnosti koje su u domu su skliski podovi, loše osvjetljenje, ili druge moguće prepreke.

Smanjiti strah od pada. Na temelju specifičnih problema koji se definiraju tijekom pregleda, fizioterapeut će pomoći vratiti povjerenje pacijenta u stanje i sposobnost za slobodno kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Kako pacijent izgrađuje povjerenje u svoju fizičku sposobnost i tjelesno stanje, tako će više uživati u dnevnim aktivnostima.

Poboljšati mobilnosti. Fizioterapeut će pomoći vratiti sposobnost kretanja s više lakoće, koordinacije i samopouzdanja. Razvijanjem individualiziranog tretman i program vježbanja postupno se izgrađuje snaga i vještina kretanja.

Poboljšati ravnotežu. Fizioterapeut će pacijenta naučiti vježbe za statičku ravnotežu (sjediti ili stajati) i dinamičku ravnotežu (čuvanje ravnoteže kod kretanja). Fizioterapeut će postupno pojačati ove vježbe kako bi se vještine poboljšale.

Poboljšati snagu. Fizioterapeut će pacijenta naučiti vježbe za rješavanje slabosti u mišićima, ili kako bi se poboljšala ukupna snaga mišića. Jačanje mišića u trupu, kukovima, i trbuhu može biti osobito korisno u poboljšanju ravnoteže.

Poboljšati pokret. Fizioterapeut će izabrati specifične aktivnosti i tretmane koji će pomoći vratiti normalan pokret u bilo kojem od zglobova.

Poboljšati fleksibilnost i posturu. Fzioterapeut će utvrditi je li bilo koji od velikih mišića napet, te će pacijenta naučiti laganom rastezanju. Također će procijeniti posturu, te uz određene vježbe poboljšali sposobnost održavanja pravilnog držanja. Pravilno držanje može poboljšati stanje.

Povećati razinu tjelesne aktivnosti. Fizioterapeut će zajedno s pacijentom raspravljati o ciljevima i dizajnirati program vježbanja za rješavanje problematike i postizanje cilja. Fizioterapeut će pomoći doći do tih ciljeva na najsigurniji, najbrži i najučinkovitiji mogući način.

Može li se takvo stanje spriječiti?

Savjeti:

Krečite se! Izbjegavajte sjedilački način života. Izvodite izazovne tjelesne aktivnosti svaki dan kako bi mišići bili jaki i fleksibilni, kako bi srce i pluća ostala zdrava. Koristite svoje tijelo koliko god možete za hodanje, penjanje stepenicama, vrtlarenje, pranje posuđa ručno i druge dnevne aktivnosti zbog kojih ostajete u pokretu. Ako vježbate ili polazite neki fitnes program, nastavite tako!

Obavljajte redovito zdravstvene preglede očiju i sluha.

Pažljivo pratite kronične bolesti kao što su dijabetes, dugoročne nuspojave mogu uključivati poremećaje ravnoteže. Takve nuspojave mogu se uvelike smanjiti pridržavanje preporučene prehrane i uzimanjem lijekova koje je preporučio liječnik.

Pratite svoje lijekove. Ako smatrate da neki od preporučenih lijekova narušava sposobnost održavanja ravnoteže, posavjetujte se sa Vašim liječnikom.

U slučaju pada uzrokovanog zbog narušene sposobnosti održavanja ravnoteže savjetujte se sa fizioterapeutom ili liječnikom.