Krenite svojim putem

Ne krećemo se dovoljno iako su prednosti dokazane. Prednosti kao što su smanjeni rizik pojave kroničnih bolesti, poboljšano zdravlje kostiju, bolje kognitivne funkcije, kontrola tjelesne težine i opća kvaliteta života.

KOLIKO TJELESNE AKTIVNOSTI JE POTREBNO?

Prema smjernicama, preporučuje se:

Djeca predškolske dobi (u dobi od 3 do 5 godina) trebaju biti tjelesno aktivna barem 3 sata na dan, ako ne i više. Odrasle osobe trebaju poticati aktivnu igru ​​koja uključuje razne vrste aktivnosti i ograničava vrijeme sjedenja.

Djeca i adolescenti (u dobi od 6 do 17 godina) trebaju najmanje 60 minuta ili više aktivnosti dnevno. To uključuje aktivnosti za jačanje kostiju, izgradnju mišića i kardio vježbe.

Odrasli trebaju raditi najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno, a najmanje 2 puta tjedno provoditi aktivnosti jačanja mišića. Postupno povećanje intenziteta i vremena pruža daljnje prednosti.

Osobe starije dobi (u dobi od 65 godina i više) trebale bi raditi najmanje 150 minuta aerobne aktivnosti tjedno te uključivati ​​aktivnosti za jačanja mišića 1-2 puta kroz tjedan. Također bi osobe starije živnotne dobi trebale dodati različite komponente u aktivnost, kao što su vježbe za ravnotežu. Ako postoje ograničenja kao što su kronične bolesti i sl., potrebno je posavjetovati se pružateljem zdravstvene zaštite kao što je fizioterapeut kako bi bili jednako fizički aktivni koliko sposobnosti dopuštaju.

Trudnice i žene nakon porođaja koje su bile fizički aktivne prije trudnoće mogu nastaviti s tim aktivnostima tijekom trudnoće i u razdoblju nakon porođaja, ali trebale bi se posavjetovati sa svojim liječnikom i fizioterapeutom o svim potrebnim prilagodbama.

Odrasli s kroničnim zdravstvenim stanjima i invaliditetom, koji su u mogućnosti, trebali bi raditi najmanje 150 minuta aktivnosti umjerenog intenziteta tjedno. Potrebno je savjetovanje s fizioterapeutom o načinima aktivnosti i intenzitetu.

KAKO FIZIOTERAPEUT MOŽE POMOĆI?

Fizioterapeuti su stručnjaci za pokret koji optimiziraju kvalitetu života vježbanjem, praktičnom njegom i edukacijom bolesnika. Nakon postavljane dijagnoze, fizioterapeuti stvaraju personalizirane planove liječenja koji svojim pacijentima pomažu u poboljšanju pokretljivosti, upravljanju boli i drugim kroničnim stanjima, oporavkom od ozljede i sprječavanjem budućih ozljeda i kroničnih bolesti. Fizioterapeuti osnažuju ljude da budu aktivni sudionici vlastitog liječenja, a zajedno surađuju s drugim zdravstvenim radnicima kako bi pacijenti dobili sveobuhvatnu skrb.