Bol u koljenu

Bol u koljenu može biti uzrokovana ozljedom ili bolešću, može ograničiti kretanje, utjecati na kontrolu mišića u nogama i smanjiti snagu i izdržljivost mišića koji podržavaju koljeno.

Najčešća bolest koja utječe na koljeno je osteoartritis koji uzrokuje postepeno trošenje hrskavice, a rezultat toga je bol i oteklina. Ozljeda koljena može se pojaviti kao posljedica izravnog udarca ili naglog pokreta koji napreže koljeno izvan njegovog normalnog raspona pokreta, kao što se može dogoditi u sportu, rekreaciji, padu ili nesreći s motornim vozilom. Bol u koljenu često je povezana sa oštećenjem hrskavice ili ligamenata. Može biti i rezultat kontinuiranog stresa kao što se često događa s kapom koljena, također poznat kao patelofemoralni sindrom.

Kako se osjeća bol?

Bol se može osjećati u različitim dijelovima koljena, ovisi o vrsti problema. Prepoznavanjem lokacije boli može pomoći kod utvrđivanja uzroka.

Kako se dijagnosticira?

Dijagnoza se postavlja na temelju simptoma, povijesti bolesti i kroz pregled. RTG i MR koljena uvelike će pomoći u kompletiranju dijagnoze.

Kako fizioterapeut može pomoći?

Na temelju evaluacije, fizioterapeut će razviti prilagođeni program rehabilitacije, uključujući i određeni set vježbi za koljeno. Ako već imate probleme sa koljenom, fizioterapeut može pomoći s planom vježbanja koji će ojačati muskulaturu u blizini koljena a i šire, bez povećanja rizika od ozljede ili daljnjeg oštećenja. Kao opće pravilo, trebali biste odabrati „nježnije“ vježbe kao što su plivanje, vježbe u vodi, ili hodanje, a ne neskladne vježbe kao što su trčanje ili visoko intenzivni aerobik. Konzultirajte fizioterapeuta o specifičnim načinima za održavanje svojeg zdravlja koljena poslije ozljede ili operacije. Fizioterapeut ima relevantnu naobrazbu i stručnost za procjenu zdravlja koljena i da Vas uputi na drugog pružatelja zdravstvene skrbi ako je potrebno.

Ovisno o težini problema s koljenom, dobi, životnom stilu, fizioterapeut može odabrati tretmane kao što su:

Trening snage i funkcionalne vježbe koji su dizajnirani kako bi povećali snagu, izdržljivost i funkciju mišićannoge (quadriceps i hamstringsi). To zauzvrat pomaže u održavanju koljena i smanjuje stres na samo koljeno.

​​​​​​​​​​​​​Elektrostimulacija povećava snagu mišića noge i može pomoći smanjiti bolove u koljenu. Za povećanje snage, električni impulsi su generirani od strane uređaja i isporučeni preko elektroda te tako stimuliraju primarni mišić koji podržava koljeno, quadriceps femoris. Za smanjene boli elektrode se postavljaju na kožu te nježno stimuliraju mišiće oko koljena.

​​​​​​​​​​​​​​​

Može li se ozljeda ili stanje spriječiti?

U idealnim uvjetima svi bi trebali redovito konzumirati 3 vrste vježbi za sprečavanje ozljeda u svim djijelovima tijela, uključujući i koljena:

  • "Opseg kretanja" vježbe za pomoć u održavanju normalnog zajedničkog kretanja i uklanjanje ukočenosti.

  • Vježbe za zadržavanje ili povećanje snage mišića.

  • Aerobne vježbe (kao što su hodanje ili plivanje) za poboljšanje funkcija srca i cirkulacije te kao pomoć u kontroli težine. Kontrola težine važna je jer dodatna težina stvara pritisak na mnoge zglobove, uključujući i koljena.

Fizioteraput može odrediti koliko ćete možda morati ograničiti fizičku aktivnost koja uključuje zahvaćeno koljeno i može mjeriti napredak koljena u funkciji za vrijeme rehabilitacije. Kako bi se bol u koljenu i drugim mišićno-koštanim strukturama spriječila važno je održavati zdrav način života, vježbati, osigurati si adekvatan odmor i jesti zdravu hranu.